Hoe maak je kipsaté op een kookplaat met een grillpan.
Een grilllpanrecept dat je elke keer sappige, malse kipsatéspiesjes geeft met alle smaken erin. De kipsaté, kipspiesjes of sate stokjes zoals sommigen van jullie het misschien noemen, zijn gemarineerd in tamarinde, komijnpoeder, korianderpoeder, knoflook, ui die wordt gemengd om een smaakvolle kipmarinade te maken. Deze saté marinade voegt een unieke smaak toe en is een ideale makkelijke gegrilde kipsaté van kippendijen om te serveren op barbecue- en tuinfeesten.
Hoe maak je saté / kipspiesjes thuis.
Er zijn zoveel recepten voor kipsaté, variërend van ingrediënten tot landen van Zuidoost-Azië tot het Midden-Oosten. Het is het ontdekken waard omdat elk van deze kipspiesjes anders is, maar toch dezelfde gelijkenis kan hebben, zoals het gebruik van bamboestokjes, houtskool/grillpan om te grillen en bepaalde kruiden.
Kipsaté is een ideaal en populair straatvoedsel in de meeste Zuidoost-Aziatische landen.
Je hebt misschien stapel saté gezien op een lange grill met hete houtskool waarover in enkele minuten kipsaté in massa wordt gegrilld om aan de vraag te voldoen. Nu kun je dezelfde kipsaté-kip spiesjes maken die je hebt geprobeerd in restaurants of op je favoriete Street Food hotspots. Ze zijn gemakkelijk te maken en je kunt thuis zeker een grote partij van deze kipsaté’s maken om aan iedereen blij te maken, want een bordje sate grillen is gewoon niet genoeg.
Sates bakken in plaats van ze te grillen.
Je kunt een oven gebruiken om deze satés te grillen, maar sate bakken op een kookplaat is het proberen waard,
1/ Je kan de temperatuur zelf regelen, de hitte verlagen en verhogen als dat nodig is, dit helpt om de sates op de juiste manier te garen.
2/ Een andere reden om de kookplaat-grillpan-methode gebruik, is dat de kipsaté vaak moet worden gekeerd, zodat alle kanten evenveel tijd krijgen om te koken. Door dit boven het fornuis te bereiden, op een grillpan, kan je dat makkelijk doen in plaats van constant de ovendeuren te openen om de kip te controleren.
3/ Het is gemakkelijker om de oven te gebruiken om te grillen, omdat je het vlees echt ziet grillen, je hebt controle over hoe lang elk stuk nodig heeft om gaar te worden en de stukken die al klaar zijn eruit halen.
Gebruiksvoorwerpen nodig om deze gegrilde kipsaté te maken.
Je kunt elk type grillpan gebruiken die er is, ik gebruik een Ikea grillpan, het voordeel van de laatste is dat ik 6-8 kipsaté’s tegelijk kan maken. Als je besluit een IKEA grillpan zoals de mijne te gebruiken, is er één ding waar je op moet letten en dat is, Omdat de pan rechthoekig van vorm is, wordt de warmte van de kachel in het midden gecentreerd en worden de kipspiesjes sneller in het midden geplaatst dan die aan de zijkanten. De gemakkelijkste manier om hiermee om te gaan is om de gegrilde spiesjes halverwege te verplaatsen en ze te vervangen door degenen die aan de zijkanten zaten. Doe dit een paar keer en het zou goed moeten komen.
Hoeveel stukjes kipblokjes in een bamboestok?
4 is het bedrag.
Als de kippenblokjes kleiner zijn, kunt u er 5 inrijgen, maar het ideale aantal is 4.
Houd er rekening mee dat je ook genoeg van de bamboe moet laten om vast te houden.
Hoe groot moet ik de kipblokjes snijden voor de saté?
Probeer ze precies op maat te snijden en snijd ze in stukken van 2.5cm tot 4cm.
Bereid de bamboestokken voor om de kipsaté te maken.
Dit is cruciaal, je moet de bamboe minimaal 20-30 minuten laten weken.
Tips voor het grillen van de BESTE kipsaté’s.
voordat je de kip gaat grillen, moeten ze op kamertemperatuur zijn.
De juiste grilltemperatuur is de sleutel – je weet dat je de juiste grilltemperatuur hebt als je dat gesis hoort zodra de kipspiesjes het oppervlak van de pan raken.
Zodra je de grill boven de pan hebt geplaatst, laat je de pan 2 minuten op middelhoog vuur opwarmen, houd je handpalm naar beneden gericht net boven de pan. voel je de hitte op je handpalm dan is de grillpan klaar. het moet nu worden ingesmeerd met een dun laagje olie om te voorkomen dat het vlees aan de pan blijft plakken.
de grillpan invetten – smeer de pan licht in met olie, hier moet je voorzichtig mee zijn, zelfs de kleinste druppel olie heeft de neiging om te spetteren door de zinderende hitte.
ongeveer 4 minuten in het plaatsen van de kipsaté op de grill, draai hem om om te voorkomen dat de kip aan de pan blijft plakken.
regel de temperatuur terwijl je de kip grilt, hiermee bedoel ik dat je misschien het vuur moet verhogen of verlagen terwijl je de kipspiesjes grilt.
Tang met lange steel wordt je beste kookmaatje, gebruik ze om de kip vorm te geven terwijl je ze draait.
Hoe lang moet ik de kipblokjes marineren voor de saté?
5-6 uur zou ideaal zijn, maar je kunt wegkomen door ze 2 uur te marineren.
Zorg ervoor dat de smaak van tamarinde en zout goed doorkomen voordat je de kipblokjes aan de marinade toevoegt.
Kan ik de kipsaté wat eerder maken en 2-3 uur later serveren?
Als je van plan bent de kipsaté vroeg te maken, maak dan de kipsaté’s en wikkel ze in folie.
30 minuten na serveren, open de folie, bestrijk de satés licht met de overgebleven marinade of olie, wikkel ze weer in en verwarm ze een paar minuten in de oven.
Zo maak je dik tamarindesap voor de kipsaté.
Voeg in 60 ml water 1 eetlepel tamarinde toe en laat het 5 minuten weken.
zeef het sap tot een kopje en je hebt dik tamarindesap voor de marinade.
Of gebruik gewoon wat tamarindepasta uit de winkel.
Hoe maak je een kookplaat/grillpan kipsaté.
Zorg ervoor dat u de instructies van het recept zorgvuldig leest om fouten te voorkomen.
Ingrediënten
Onderstaande ingrediënten gebruiken standaard maatbekers en lepels.
700 g kip zonder been
Bamboespiesjes (houd ze tot gebruik onder water)
60 ml dikke tamarindepulp
4 teentjes knoflook
5 sjalotten (vervang door 1 grote ui)
2 theelepels korianderzaad of poeder
2 theelepel komijnzaad of poeder
1 theelepel honing (vervang dit door 1 theelepel suiker)
Zout naar smaak
80 ml olie naar behoefte te gebruiken
Methode
Leg de bamboespiesjes in een kom met water om te weken en zet opzij.
Reinig, was en snijd de kip (700 g) in blokjes en zet opzij.
Saté marinade voor de kip.
Plaats knoflook (4 teentjes), sjalotten (vervang door 1 grote ui), honing (1 tl, vervang door suiker), korianderzaad of poeder (2 tl), komijnzaad of poeder (1 tl), tamarindesap (bij gebruik van pasta 2 theelepels, zie instructies voor het maken van tamarindesap met vruchtvlees en water), zout om op smaak te brengen.
Doe alle ingrediënten in een keukenmachine (gebruik de kruidenmixer) en maak er een gladde vloeibare pasta van.
Mijn pasta is een beetje grof omdat ik een vijzel en stamper heb gebruikt om alle ingrediënten te pletten.
Zodra je de marinadepasta hebt gemaakt, breng je deze over naar een grote kom die later ook de kipblokjes kan bevatten.
Meng olie (2 el) olie door de marinade en voeg de kipblokjes toe aan de kom.
Bestrijk de kip met de marinade, zorg dat er voldoende zout in de marinade zit.
Dek af met huishoudfolie, zet in de koelkast en laat de kip 4 uur marineren.
Als de kip een paar uur gemarineerd is, haal je de kom uit de koelkast en laat je hem op kamertemperatuur komen.
Rijg de kipblokjes in de bamboespiesen en zet apart. je kunt 4 stukjes kip per stok rijgen.
Gooi de marinade niet weg. voeg de rest van de olie toe aan de overgebleven marinade in de kom, voeg een snufje extra zout toe en zet opzij.
Het grillen van de kipsaté op een grillpan op een kookplaat.
Plaats de grillpan op middelhoog vuur en laat het een minuutje opwarmen of tot het oppervlak van de grillpan heet is.
Leg de kipspiesjes geleidelijk in de pan. als de temperatuur goed is, hoor je het onmiskenbare geluid van sissend, wat je wilt als de kip op de grill wordt geplaatst.
Zorg ervoor dat je ze omdraait zodat de kipsaté aan alle kanten gelijkmatig grillt. elke kant zal waarschijnlijk ongeveer 12-15 minuten duren.
Terwijl je de kipspiesjes (saté) grilt, gebruik je een zware lepel (ik gebruik hier een houten lepel) om op de kebabs te drukken zodat ze plat worden en gelijkmatig grillen.
Controleer na elke 10 minuten de kant van de kipsaté die naar het vuur is gericht en draai dan om. je zult de kipspiesjes waarschijnlijk 4-5 keer omdraaien voor een egale goudbruine gegrilde kipsaté.
Borstel de overgebleven marinade erop voordat je de kipspiesjes omdraait.
Blijf aandrukken met een houten lepel.
Draai ze op hun kant, zodat de randen ook grillen.
Serveer de kipsaté (kipspiesjes) terwijl ze nog warm zijn met je favoriete dipsaus.
Hoe u uw grillpan op het fornuis schoonmaakt.
Als je eenmaal de kipsaté hebt gemaakt, is het schoonmaken van die grillpan een makkie.
Vermijd krachtig schrobben, laat eerst alle olie uit de grillpan lopen. veeg vervolgens met wat keukenpapier alle stukjes verkoolde marinade uit de pan.
Meng 2 eetlepels afwasmiddel met 120 ml water.
Giet in de grillpan en laat een paar uur weken voordat je hem afspoelt met een beetje warm water.
5 minuten in de grill, bedruip de kipsaté een of twee keer met de overgebleven marinade en draai ze om gelijkmatig te grillen.
Serveer terwijl ze nog warm zijn.