Niets doen in corona tijd is ontzettend moeilijk voor deze satebakkers, daarom hebben we nagedacht over de footprint van onze festival en catering producten. Wat gaat er in een broodje kip, sate of een catering maaltijd met nasi, sate, kip en boontjes. Maar nog belangrijker, hoe kunnen wij onze footprint verkleinen?

De regionale voedselketen (Bron:
Gebiedscoöperatie)
Wat zouden we vanuit onze kant kunnen doen om duurzamer en ook bewuster om te gaan met de regionale voedselketen. Wij hebben hier over nagedacht en hebben de volgende stappen ondernomen. Wij hebben met behulp van familie de productiekeuken afgemaakt enen een strategische samenwerking gesloten met onze buurman Instock. Instock is een Social Enterprise die voedselverspilling op de kaart zet en voorkomt. Dit doen zij door groente & fruit met een schoonheidsfoutje of overschot op te halen bij telers en producenten en deze vervolgens te gebruiken in plaats van weg te gooien.
Deze samenwerking is tot stand gekomen omdat wij duurzamer wilden gaan koken, door groente en fruit te gebruiken die anders weggegooid zouden worden. Een ander voordeel is, dat wij op deze manier de kwaliteit en kostprijs van onze producten in eigen hand houden. Afgelopen festivalseizoen was onze tafelzuren leverancier wekenlang zonder voorraad en moesten we uitwijken naar een andere optie. Daarom willen de productie van de belangrijkste ingrediënten, op een duurzame manier in eigen hand nemen.

Food Rescue Center: Red groente & fruit met uw horecabedrijf (Bron: Instock)
Hierdoor hopen we bij te dragen aan de verkleining van de voedselafdruk van onze festival en catering producten, voedselverspilling van de vergeten groenten en/of overschotten tegen te gaan en op onze manier de impact op klimaat en milieu te verkleinen (lees: verlaging milieu-impact).
In plaats van potten Atjar Tjampoer te kopen bij de groothandel, gaan wij vanaf volgende week Atjar Tjampoer maken in onze eigen productiekeuken. Waardoor we op festivals en catering klussen voornamelijk met onze eigen producten werken. Ook zullen we onze producten beschikbaar maken in de webshop.
We hebben aan Nick van Leyp gevraagd om een eerste opzet te maken van de packaging. We zijn blij met de eerste versie van de etiketten:
En Leyp’s artist impression van onze eigen atjar potten: