Volgens een recent onderzoek van het AD eten 30 procent van de Nederlanders nooit groente of fruit tijdens de lunch. De talentvolle AD journalist Koken & Eten, Layla Deibert, maakt moedig de claim dat er nog vaak een bammetje met kaas tijdens de lunch wordt gegeten. Eten is niet voor niets onze grootste passie en daarom bieden we een alternief voor het bammetje met kaas.
Nu we een periode ingaan waarbij alle Nederlanders een langere periode thuis moeten werken, delen we met jullie twee gerechten die je makkelijk thuis tijdens de lunch kan klaarmaken.
Sate (voor 4 personen)
Ingrediënten
1 kilogram kippedijen
1 theelepel korianderzaad
1 theelepel koenjit (kurkuma)
1 theelepel zout
1 theelepel zwarte peper
6 eetlepels ketjap manis
1 eetlepel suiker
1 eetlepel sambal oelek
2 theelepels knoflookpoeder of verse knoflook teentjes
Bereiding
Snijd de kippedijen in kleine blokjes van ongeveer 2 cm. Meng de blokjes kippedijen door de marinade. Zet nu minimaal 1 uur of een nacht in de koelkast zodat alles goed kan intrekken. Rijg aan elk satéstokje 3 blokjes kippedijen in de lengte. Het allerlekkerst is het om de stokjes te roosteren op de grill, tosti ijzer of een pannetje. Let op! Je weet dat de kippendijen gaar is door het onderste stukje open te snijden en te kijken of het gaar is.
Serveer advies
satestokjes kan je serveren met kant en klare pindasaus / ketjap, atjar Tjampoer en kroepoek. Deze producten zijn in elke supermarkt verkrijgbaar en ook in onze webshop.
Gado Gado (voor 4 personen)
Ingrediënten
300g basmati rijst
250g winterpeen
200g tauge
200g (diepvries) sperziebonen
200g tahoe of tempeh
150g rode kool
150g spitskool of witte kool
1 komkommer
250gr satesaus kant en klaar
75g kroepoek
handje vol gebakken uitjes
optie: 4 middelgrote eieren
Bereiding
Kook de rijst in een rijstkoker of volgens de aanwijzingen op de verpakking. (Optioneel: Kook de eieren, laat schrikken onder koud water, pel het ei en halveer). Schil de wortel, snijd in lange en brede repen voor een goede bite. Verwijder de steeltjes van de sperziebonen en breek ze doormidden. Als je diepvries sperziebonen gebruikt kan je ze in water zetten en anders kook je ze beetgaar. Snijd de kool in reepjes, Schil de komkommer en snijd in partjes. Snijd de tahoe in blokjes of tempeh in brede repen en Frituur / bak in een beetje olie.
Serveer advies
maak een bolletje rijst met behulp van een (koffie) kopje, maak het bord mooi op met groenten en tahoe, schenk voldoende warme pindasaus over het hele bord (muv het rijst), top het af met ketjap, gebakken uitjes en in stukjes gebroken kroepoek. Alle producten zijn in elke supermarkt verkrijgbaar en ook in onze webshop.