Iedereen is dol op sate en heeft wel eens een Kip Sate, Sate Kambing (in Nederland vaak gemaakt van Lams) of een vegetarisch sate’tje gegeten. Wist je dat er 12 populaire soorten sate zijn. Wij zetten onze favoriete soorten sate op een rijtje.
1. Saté Ayam

Onze Kip Sate opgemaakt door food fotograaf @francesstefanie
Dit is de meest voorkomende saté die in Indonesië het meest wordt verkocht. Je vindt het overal – van straatventers tot de eersteklas restaurants in 5-sterrenhotels. Het zijn stukjes kippendijen op een stokje, die worden gemarineerd in sojasauskruiden en vervolgens net lang genoeg gegrild. Het wordt meestal geserveerd met zoete en pittige pindasaus, gesneden sjalotten en gehakte pepers samen met nasi of lontong (plakrijst).
2.Saté Kambing

Sate Kambing (foto door ©tehkici)
Net als de naam, wordt Saté Kambing gemaakt van jong lamsvlees. Het unieke aan Saté Kambing is dat het vlees niet in water wordt gewassen omdat het vlees hierdoor onaangenaam kan gaan ruiken. Gehakte ananas wordt meestal gebruikt om het vlees te wassen en om het vlees zacht en mals te maken. Saté Kambing wordt meestal geserveerd met twee soorten saus: pindasaus of zoete sojasaus, aangevuld met in blokjes gesneden tomaten, kool, komkommer en gehakte pepers. Het wordt het best gegeten met hete gestoomde rijst.
3. Saté Maranggi

Sate Maranggi (foto door @satemaranggi77)
Saté Maranggi is een populaire saté uit Purwakarta, West Java. Meestal wordt Saté Maranggi gemaakt van lamsvlees of rundvlees. De marinade / saus wordt meestal gemaakt van het mengsel van groene chilipasta en cuka lahang (azijn gemaakt van suikerriet), dus het smaakt een beetje pittig.
4. Saté Kerang
Deze Saté is niet zoals andere hierboven genoemde gegrilde Saté. Dit speciale voedsel uit Surabaya, Oost-Java, wordt gekookt door de sint-jakobsschelpen te koken en ze in hete en zoete kruiden te bakken. Meestal wordt Saté Kerang samen met lontong balap (beroemd rijstwafelgerecht uit Surabaya) gegeten.
5. Saté Kalong
Saté Kalong betekent letterlijk ‘Bat Satay’. Maar maak je geen zorgen, deze saté is helemaal niet gemaakt van vleermuisvlees. Saté Kalong is gemaakt van ossenvlees en gemarineerd in zoete kruiden. Het smaakt zoet en lijkt een beetje op dendeng sapi (Indonesisch rukvlees). Het werd Saté Kalong genoemd omdat de marskramer deze Saté meestal van ’s avonds tot middernacht verkoopt (‘Kalong’ in het Indonesisch betekent ook begadang of laat opblijven).
6. Saté Padang

Sate Padang (foto gemaakt door Snataly)
Saté Padang is de naam voor drie soorten saté die beroemd zijn in West Sumatera: Saté Padang, Saté Padang Panjang en Saté Padang Pariaman. Al deze Saté zijn gemaakt van ossentong of rundvlees. Je kunt het verschil van de drie zien door naar de saus te kijken. Saté Padang heeft een pittige smaak doordat de saus gemaakt is van pindasaus en pepers. Saté Padang Panjang smaakt niet te pikant en de saus is geel van kleur, terwijl de saus van Saté Padang Pariaman pittiger van smaak is en de kleur rood is.
7. Vega Sate

Onze vega sate opgemaakt door food fotograaf Francesstefanie
Dit is onze festival en catering topper. Deze vegan sate doet niet onder qua smaak en beleving van onze andere soorten sate. De Vega Sate is gemaakt van soja eiwit en wordt licht gegrild en daarna gedoopt in ketjap of onze huisgemaakte satesaus.
8. Saté lilit

Melvin was geïnspireerd door de Sate Lilit in Bali en we hebben dit geserveerd tijdens onze Pop-Up in de Kopstootbar
Saté Lilit is de specialiteit van Bali. Er worden verschillende hoofdingrediënten gebruikt voor Saté Lilit, zoals vlees, kip, vis, varkensvlees of zelfs schildpad. Maar de meest populaire (en lekkerste) is Saté Lilir gemaakt van vis. Het gehakte visvlees wordt gemengd met geraspte kokos, kokosmelk, limoensap, sjalotten en peper. Dit deeg werd vervolgens om citroengras gewikkeld en boven houtskool gegrild.
9. Saté Ambal

Sate Ambal (foto gemaakt door Aroenjava)
Saté Ambal is een specialiteit Saté uit Ambal, Kebumen, Midden-Java. Het is eigenlijk net als Saté Ayam, maar met een andere saus. De saus is gemaakt van gemalen tempeh en chilipepers die het vermengd is met andere kruiden. Meestal wordt deze saté samen met ketupat geconsumeerd.
10. Sate Babi

Sate Babi (foto gemaakt door Beauty of Spring)
Sate Babi is voor velen de favoriete soort sate. Wij serveren in onze halal foodtruck geen varkensvlees maar dit hoort absoluut in het rijtje thuis. Saté babi wordt veel gegeten op Bali en in (stads)wijken waar vooral Chinezen wonen. Het lekkerst is om het te grillen op houtskool en te serveren met een pittige ketjap saus.
11. Saté Buntel

Sate Buntel (foto gemaakt door Mung_69)
Saté Buntel is beroemd in Solo of Surakarta, Midden-Java. Het is gemaakt van rundergehakt of lamsgehakt (vooral het buik- of ribbengebied). Het vette vlees wordt vervolgens in een vleesmembraan gewikkeld voordat het om bamboespiesen wordt gewikkeld. Het wordt vervolgens gegrild op houtskool en voor het opdienen van de spiesen verwijderd. De saus is gemaakt van het mengsel van zoete sojasaus en gemalen peper.
12. Sate Madura

Sate Madura (foto door leonghong_loo)
Sate Madura is wat in je opkomt als je aan het woord ‘saté’ denkt: een heerlijk sate’tje geserveerd met pindasaus en zoete sojasaus. Zoals de naam al aangeeft, is dit gerecht ontstaan in Madura, een eiland ten noorden van Oost-Java. Het is heel gemakkelijk om Sate Madura te vinden, omdat het meestal vroeg in de avond tot laat in de nacht wordt verkocht door elke foodtruck op straat. Maar je kunt het ook zelf proberen klaar te maken.