1. Sate Ayam / Sate Kambing
Ik heb veel verschillende soorten saté gehad in Zuidoost-Azië, maar er gaat niets boven echte Indonesische saté; Naar mijn mening vind je in Indonesië een van de absoluut beste satés in Azië. in Indonesië vind je veel verschillende soorten en varianten van saté, maar twee van de gangbare versies in Jakarta zijn sate ayam (kipsaté) en saté kambing (geiten saté).
Een van de meest voorkomende recepten is het vlees gemarineerd in zoete ketjap manis-sojasaus, voordat het aan een spies wordt gestoken. Ik denk dat de belangrijkste reden waarom Indonesische saté zo goed is, is dat de spiesjes vlees typisch worden gegrild op een extreem heet houtskoolvuur, dus het vlees kookt snel, terwijl het rokerig en sappig blijft.
2. Ikan Bakar
Zelfs na tientallen keren ikan bakar, Indonesische gegrilde vis, te hebben gegeten, kan ik er nog steeds niet over uit hoe goed het is. Gegrilde vis is een van mijn favoriete dingen om te eten over de hele wereld, maar ik ben er vooral dol op in Indonesië. Net als veel van de gegrilde gerechten in de Indonesische keuken, vind ik ikan bakar lekker omdat het wordt gegrild boven een zeer heet houtskoolvuur en snel wordt gegrild, waardoor het een echt ongelooflijke vlam-geroosterde vuursmaak krijgt.
Er zijn veel verschillende soorten ikan bakar, maar meestal wordt de vis in vlindervorm gesneden, zodat hij plat ligt, dan wordt hij ingewreven in een marinade van sambalsaus en tenslotte wordt hij gegrild. Ikan bakar wordt dan geserveerd met ofwel kecap manis of een verscheidenheid aan verschillende sambal chili sauzen en rijst.
3. Ayam Goreng
Is er een land in de wereld waar gebraden kip niet wordt genoten?
Ik heb er nog geen gevonden, en in Indonesië, zowel vanwege de verukkelijkheid van de kip zelf, en omdat gebakken kip, die in Bahasa Indonesia bekend staat als ayam goreng, altijd wordt geserveerd met sambal chilisaus om erin te dopen.
Ayam kampung, of dorpskippen, zijn de scharrelkippen in landelijke stijl die populair zijn in Indonesië en die vaak worden gebruikt bij het maken van Indonesische gebraden kip in lokale stijl. De kippen, hoewel klein, maken hun grootte zeker goed met hun smaak. In tegenstelling tot dikke kippen die soms te mals en kunstmatig sappig kunnen zijn, zijn ayam kampung de soorten kippen die een lichte rubberen textuur hebben, maar met elke kauw komt er meer en meer de smaak van de kip – en ik hield van ze.
Voor veel soorten Indonesische gebakken kip is de kip niet zwaar gepaneerd of gehavend, maar gemarineerd in veel gepureerde knoflook en sjalotten, licht gehavend en gefrituurd tot een serieuze gouden knapperigheid. Wat ik zo leuk vind aan Indonesische gebraden kip, is dat al die smaak in de kip wordt ingebed in plaats van in het beslag.
4. Soto Betawi
Jakarta is de grootste stad van Indonesië en de mensen die in Jakarta wonen komen uit de verste regio’s en eilanden van het land. Het eten weerspiegelt dit direct, en als je door de straat loopt, vind je een restaurant met Padang-eten, Manado-eten, snacks uit Oost-Java, en de lijst gaat maar door.
Maar als er één gerecht is dat een van de beroemdste gerechten is, waarvan bekend is dat het in Jakarta zelf wordt verbouwd, dan is het soto Betawi, letterlijk Jakarta-soep. Soto in Indonesië is een soort soep, en elke regio van Indonesië heeft zijn eigen versie, en Betawi zijn de mensen van Batavia, de Nederlandse koloniale naam voor Jakarta.
Soto Betawi wordt meestal bereid met rundvlees, dat wordt gekookt met aromatische kruiden zoals citroengras en Indonesische laurierblaadjes, en op smaak wordt gebracht met kaarsnoot, laos, knoflook en sjalotten, en tenslotte wordt vaak een combinatie van zowel verse koemelk als kokosmelk toegevoegd om de soep romig. De soep wordt meestal geserveerd in een kom, gegarneerd met wat knapperige gebakken sjalotten, en gegeten met een bord rijst en wat Indonesische augurken (bekend als acar). Soto Betawi eten toen ik in Jakarta was, was voor mij een van de culinaire hoogtepunten. Het is echt een ongelooflijk gerecht dat je niet mag missen.
5. Bakso
Een van de meest verkrijgbare straatvoedselgerechten (en ook in restaurants) en geliefd bij bijna iedereen, inclusief president Barack Obama die enige tijd in Jakarta opgroeide, is bakso, Indonesische gehaktballen.
Er zijn twee hoofdversies van bakso beschikbaar, de ene is de Chinese stijl en de andere is de meer lokale Indonesische stijl – beide zijn heerlijk. Het recept voor bakso bevat meestal gehakt gemengd met wat tapiocazetmeel – en het is het tapiocazetmeel dat de gehaktballen hun serieuze veerkrachtige en verslavende textuur geeft.
Je kunt meestal je keuze aan noedels kiezen, van dunne witte rijstnoedels en gele eiernoedels, en de bakso worden dan geserveerd met de noedels en soep, of droog met soep ernaast. Dit is een niet-pittig Indonesisch gerecht, maar er zijn altijd pepers en smaakmakers om aan je eigen kom toe te voegen.
6. Nasi Goreng
Als je een Indonesische voedselgids of gids leest, is waarschijnlijk een van de beroemdste voedingsmiddelen die ze zullen noemen Indonesische gebakken rijst, beter bekend als nasi goreng. Hoewel het gewoon gebakken rijst is met een groot aantal zoute smaakmakers, is deze eenvoudige warme en vers gekookte maaltijd met één bord een populair straatvoedsel in heel Indonesië.
Voor mezelf, hoewel nasi goreng gewoon niet kan concurreren met curries en meer smaakvolle rijke gerechten, vind ik Indonesische nasi goreng af en toe best lekker, en het is een gemakkelijke goedkope maaltijd. Wanneer je een Indonesische straatvoedselwagen vindt die nasi goreng verkoopt, kunnen ze het meestal maken met alle ingrediënten die je in hun kast ziet – groenten, kip, ei en stinkbonen (mijn persoonlijke aanbeveling).
De rijst wordt gewokt, vaak in een beetje margarine en olie, op smaak gebracht met gemalen chili sambal en knoflook en de ingrediënten, en vermengd met kecap manis wat de gebakken rijst zijn unieke Indonesische touch geeft. Je zult serieus nasi goreng street food-kaarten vinden, zowat overal waar je kijkt in Jakarta en in heel Indonesië. Mijn favoriete versie om nasi goreng mee te bestellen met stinkbonen en een gebakken ei – voor mij is het de ultieme nasi.
7. Beef Rendang
Toen CNN een enquête invulde om ’s werelds beste voedsel te bedenken, was Indonesische rendang het gerecht dat de nummer 1 plek innam. Hoewel sommige dingen op de lijst (chips?) twijfelachtig zijn, vind ik het best goed dat rendang de winnaar is. Rendang is echt een buitengewoon heerlijk Indonesisch eten.
Vaak gemaakt met rundvlees, is rendang een gerecht dat zijn oorsprong vindt in het westelijke deel van Sumatra van de Minangkabau-bevolking en dat vaak wordt geserveerd in Nasi Padang-restaurants. Rendang is populair in heel Indonesië en ook in Maleisië en Singapore.
Er zijn twee hoofdvariaties van rendang, een die vrij droog is (dit is vermoedelijk de originele authentieke versie), met alle kruiden die op het vlees zijn gecoat, en een andere die meer een curry-jussaus heeft. Beide zijn fantastisch, afhankelijk van je voorkeur; Ik denk niet dat ik een favoriet kan kiezen.
Om rendang te maken, worden kruiden zoals kaneel, steranijs, kardemom en droge pepers, knoflook en sjalotten met het vlees gekookt. Waar de recepten verschillen van andere curry’s, is dat een van de belangrijkste ingrediënten gedroogde kokosnoot is, wat de rendang-curry de korrelige textuur van de droge kokosnoot geeft, vermengd met alle ongelooflijke kruidenaroma’s.
8. Bakpao and Kopi
Indonesië is zo’n dominante producent van koffie, en als je in Indonesië bent, ben je in voor heerlijke koffie. En ik kan bijna niets bedenken dat beter bij koffie past dan een vers gestoomde bakpao, of de Indonesische variant van een Chinese baozi.
Naast een overvloed aan hoogwaardige ambachtelijke moderne coffeeshops in heel Jakarta, zijn er ook enkele uitstekende traditionele winkels (kopitiams). Een van de plaatsen die ik probeerde, gelegen in Kelapa Gading, zag er van buiten vrij gewoon uit, maar ik was onder de indruk van de zachte, zwarte, chocoladeachtige koffie die ze serveerden.
9. Gado-gado
Gado gado, een salade van groenten en gecomprimeerde rijst, gemaakt met dressing van pindasaus (of cashewnotensaus), is een van de meest voorkomende Indonesische straatvoedselsoorten. Hoewel het technisch gezien een salade of mix is, is gado gado, vooral als het gecomprimeerde rijstwafels bevat, eigenlijk behoorlijk vullend en kan het als hoofdgerecht of als tussendoortje worden gegeten.
Wanneer je naar een straatvoedselkar stapt die gado gado serveert, zal de verkoper eerst de pindasaus mengen op een platte, licht afgeronde stenen vijzel. Zodra de saus klaar is, een mengsel van gestoomde groenten zoals taugé, water morning glory en kousenband, samen met tofu, sojabonencakes en soms lontong (gecomprimeerde rijstwafels). De notensaus maakt de salade rijk hartig, terwijl de groenten een mix van verschillende texturen bijdragen.
Gado gado wordt geserveerd in alle verschillende soorten Indonesische restaurants, maar volgens dit artikel in de Wall Street Journal wordt het traditioneel geserveerd als straatvoedsel, met name uit mobiele kaki lima straatvoedselkarren. In Jakarta kun je elke keer als je gado gado ziet geschreven op de zijkant van een voedselkar, een kruk pakken en bestellen, zitten en genieten. Ook is gado gado een van de weinige vegetarische gerechten die algemeen verkrijgbaar zijn.
10. Mie Goreng
Mie goreng zijn Indonesische roergebakken noedels, meestal bereid met gele noedels. Hoewel Chinees beïnvloed, heeft mie goreng in Indonesië een uitgesproken Indonesische smaak, meestal met een goede klodder sambal-chilisaus in het mengsel.
De gele noedels worden gewokt in een hete wok met veel olie, knoflook, ei en een combinatie van extra ingrediënten, waaronder kool, tomaten, kailan, uien en vlees naar keuze. Mie goreng is algemeen verkrijgbaar als een Indonesisch straatvoedselgerecht en wordt ook in de volksmond gemaakt met Indomie-instantnoedels.
11. Tempeh
Tempeh is een geconserveerde sojabonencake, die een beetje lijkt op tofu, maar het gebruikt hele sojabonen en wordt gefermenteerd in de vorm van een brood. Tempe is erg voedzaam en zit boordevol eiwitten en vezels.
Een van de meest voorkomende manieren waarop tempe wordt gekookt, is gefrituurd of gebakken. Het kan worden gegeten als tussendoortje, of als onderdeel van een grotere maaltijd, en voor extra smaak in sambal-chilisaus worden gedompeld. Tempeh heeft voor mij vaak een lichtzure smaak en een zetmeelachtige textuur. En ook vanwege het eiwitgehalte en de vitamines is het een geweldige vleesvervanger, dus het is een favoriet Indonesisch vegetarisch gerecht.